Omtale i Bogø Tidende den 6. november 2013

Sydsjællands Tekstillaug 10 år

Af Jørgen Stæhr
6.11.2013

Starten var spæd. Det begyndte i et privat hjem i Lisby, som førte til et rum hos Ældresagen i Vordingborg, hvor der dog hurtigt blev for trangt. Et formningslokale på Marienberg Skole var næste stop, som efter en tid førte til 1. sal samme sted, men stadig uden mulighed for at have væve etc. stående.

tekstillauget presseomtale

Langt om længe kom man til Bogø og havde en tid til huse hos Jan og Jette i Hovedgaden før foreningen endelig fik sit nuværende domicil i Sognegården. Som det er set så ofte før, skal man mange gange gå grueligt meget igennem før man kommer ud i lyset; men det var ventetiden værd. De lokaler man nu har i Sognegården er helt ideelle. Der er plads til at udfolde sig og endda i særdeles værdige omgivelser.

Det var en hyggelig og smuk udstilling de 22 medlemmer – som i parentes bemærket kommer fra hele det sydsjællandske område – havde stablet på benene i sognegårdens dejlige lokaler, i anledning af foreningens 10-års jubilæum. Jeg må med skam tilstå, at jeg ikke før har set så meget til det håndværk som er blevet forfærdiget hos lauget, og jeg får stadig lidt røde ører når jeg tænker på, at jeg hidtil har forbundet dem med lidt hæklen af huer og halstørklæder. Intet kan være mere forkert indser jeg nu. Det som de dygtige damer fremstiller er nemlig kunsthåndværk af første klasse. Og der bliver dyrket et utal af forskellige discipliner. Eksempelvis forarbejdning af skønne uldplaider, kjoler, tasker, vævede tekstiler og patchwork samt meget mere.

Jeg glædede mig over det hele og var så heldig at få nogle ekstra interessante informationer om et par tingene. Det viste sig fx at tasker også bliver fremstillet af så overraskende blandinger af materialer som hør og sorte cykelslanger. I øvrigt med et utroligt smukt resultat til følge. Man fortalte mig også om de quilttæpper, som jeg beundrede så meget, at de efter en gammel amerikansk skik altid blev syet med en indbygget fejl. Forklaringen skulle være den, at det kun er Vorherre som – når han undertiden forarbejder sådanne tæpper – kan fremstille dem så de er helt uden fejl.

Ud over at være fikse på fingrene med nål og tråd kan damerne også håndtere bagværk. Der var kaffe i det tilstødende lokale, og de lagkager som gæsterne fik på sidetallerkenen var overmåde velsmagende – fortalte man mig. Selv var jeg – grundet sukkersyge – afskåret fra at smage. Bortset fra et ganske lille stykke.

foto 1

    foto 2                                                         foto 3